Ingebruikname AED-kasten gemeente Horst aan de Maas

Woensdagmorgen heeft wethouder Birgit op de Laak het een van de onlangs in de gemeente opgehangen AED-kasten in gebruik genomen bij het bedrijf van familie Geuyen in America. Deze kasten waren nodig om een twintigtal door bedrijven in Horst aan de Maas ter beschikking van de gemeenschap gestelde Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) buiten te kunnen plaatsen, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Wanneer bij een circulatiestilstand direct 112 wordt gebeld, binnen drie minuten gestart wordt met reanimatie en indien nodig binnen zes minuten wordt gedefibrilleerd met een AED, zijn de kansen op herstel van hartritme groot, ongeveer 35 tot 40%.

Ambulancediensten hebben een defibrillator, maar kunnen in de praktijk meestal niet sneller dan acht tot tien minuten na de melding ter plaatse zijn. Er gaat dus veel kostbare tijd verloren.

De meldkamer van RAVLN stuurt bij een 112-melding van een mogelijk nodig zijnde reanimatie niet alleen twee ambulances naar het slachtoffer, maar ook twee soorten sms'jes naar een groep van burgervrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer woonachtig of werkzaam zijn.

Een groep vrijwilligers krijgt een tekstbericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met basale reanimatie. De andere groep krijgt een bericht om de dichtstbijzijnde AED op te halen en dan direct naar het slachtoffer te gaan.

De gemeente Horst aan de Maas is sinds februari 2011 aangesloten bij het reanimatie oproep netwerk Burger Hulpverlening Limburg (BHL). In totaal zijn er in de gemeente Horst aan de Maas al 233 vrijwilligers aangemeld bij het alarmeringssysteem. De nieuwe kasten zorgen voor meer bereikbare AED's.
Naast het naar buiten plaatsen van een twintigtal AED'ss van bedrijven, heeft de gemeente 8 nieuwe AED'ss aangeschaft. Deze AED's zorgen ervoor dat de hele gemeente een goede dekking van AED's heeft.

In de kleinere kernen zijn nog wel vrijwilligers nodig die zich aan willen sluiten bij het alarmeringssysteem.
Onderaan het artikel ziet u een overzicht van het aantal vrijwilligers per kern.

Op maandag 16 april organiseert de gemeente, in samenwerking met de Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord (RAVLN) een voorlichtingsavond waarop eventuele nieuwe vrijwilligers zich kunnen aanmelden.

Terug naar het overzicht